10 Tips Marketing Automation

Marketing automation vraagt om een omnichannel aanpak. E-mail is namelijk al lang niet meer het enige kanaal waarlangs je doelgroep informatie binnenkrijgt. Voor het automatiseren van marketingacties richting leads, prospects en klanten heb je een marketing automation tool nodig. Maar welke? Deze blogpost geeft je tien tips waaraan je de ideale tool voor jouw bedrijf herkent. Meteen kennismaken met de ideale tool?

Misschien is de blog van Cees Franke over Grip op klantdata met datagedreven marketing ook interessant voor je?

1. Meer dan e-mail automation

Elke lead, prospect of klant heeft zijn eigen voorkeurskanaal voor contact met jouw organisatie. Ze zullen dan ook het beste reageren op marketingcontent die via het gewenste kanaal wordt aangeboden. Om een maximaal effect te bereiken met je marketingcampagnes, heb je dus een tool nodig die al die verschillende kanalen bedient. Richt je tijdens het vergelijken dus niet alleen op e-mail integratie, maar kijk ook naar bijvoorbeeld sms, direct mail en exports voor telemarketing.

2. Juiste content naar juiste persoon

Marketingcontent kan alleen echt effectief zijn wanneer je het juiste bericht naar de juiste mensen verstuurt. Dat zijn de mensen die openstaan voor ontvangst, en eventueel voor actie op basis van die boodschap. Je marketing automation tool moet die mensen wel kunnen herkennen. Dat gebeurt in het ideale geval door middel van dynamische groepen, waarin klantprofielen met gelijke eigenschappen verzameld worden. Veranderen de eigenschappen van een klantprofiel, dan verandert ook de samenstelling van de groep waarin het zich bevindt. Dat geeft de tool de gelegenheid om snel de juiste marketingactie aan elk profiel te koppelen.

3. Effectief inzetten van grote hoeveelheden data

De voordelen van marketing automation komen pas echt tot hun recht als je individuele klanten gericht kunt benaderen op basis van hun specifieke interesses. Dat gaat veel verder dan het gepersonaliseerd benaderen van een groep leads, prospects of klanten. Echte een-op-een benadering kost alleen wel veel tijd. Gelukkig kan de juiste marketing automation tool die dialoog met grote groepen klanten tegelijk voor je voeren.
Daar heb je veel data voor nodig. Alleen een marketing automation tool die alle benodigde data verzamelt en vervolgens in individuele klantprofielen ordent, kan ervoor zorgen dat je die grote hoeveelheden data efficiënt en effectief kunt inzetten voor echte een-op-een communicatie.

4. Inzicht in Customer Journey

Sommige bezoekers van je site zijn leads, sommige niet. En ook niet elke lead wordt een klant. De juiste marketing automation tool maakt onderscheid tussen bezoekers, leads, prospects en klanten. Zodat iedere groep alleen relevante content te zien krijgt en de conversie dus optimaal is.
Dat gebeurd aan de hand van door jou vastgestelde criteria waaraan elke groep klantprofielen moet voldoen. Elke organisatie is tenslotte anders. Een goede marketing automation tool houdt daar rekening mee.

5. Meten klantinteresse

Om leads, prospects en klanten te kunnen voorzien van relevante content op het juiste moment, is het natuurlijk wel van groot belang dat je marketing automation tool interesses meet. Niet alleen op de website, maar ook in aangeboden content. Kies dus voor de tool die beide analyseert en er de juiste vervolgstappen aan koppelt.

6. Patronen klantgedrag herkennen

Wanneer je kunt anticiperen op gedrag van bestaande klanten, vergroot je de mogelijkheden tot up- en cross-selling. De juiste marketing automation tool moet klantgedrag dus kunnen voorspellen, op basis van patronen.

7. De ideale marketing automation tool neemt je werk uit handen

De focus van een marketeer moet liggen op content, creatie en strategie. Niet op het handmatig samenstellen van doelgroepsegmenten of het zoeken naar patronen in een enorme bak data. De juiste marketing automation tool doet dit technische werk automatisch en bespaart zo een hoop extra werk. Uiteraard hoef je als marketeer ook geen wekenlange training te volgen om de tool te kunnen gebruiken.

8. Snelle implementatie

Niemand zit te wachten op lange ICT-trajecten van migraties naar een compleet nieuw systeem. Dat kost te veel tijd en geld, en de risico’s op vertraging zijn groot. De ideale marketing automation tool is daarom een open softwareomgeving. Die kan namelijk eenvoudig aanhaken bij je bestaande ICT-omgeving. Zo kun je direct aan de slag om meer rendement uit je marketinginspanningen te halen.

9. Bruikbaar voor zowel sales- als marketingafdeling

De laatste jaren heeft de marketeer een steeds grotere rol gekregen in het salesproces, met name bij het leveren van gekwalificeerde leads en conversies aan de salesafdeling. Maar met de overheveling van leads van de marketingfunnel naar de salesfunnel gaat het nog vaak mis, waardoor leads verloren gaan. Met een marketing automation tool die de marketingfunnel en de salesfunnel in één systeem samenbrengt en de overgang van marketing naar sales daardoor naadloos laat verlopen, heb je dus goud in handen.

10. De ideale marketing automation tool is schaalbaar

De juiste tool zorgt dat je meteen aan de slag kunt met segmentatie in ruwe groepen, en direct de communicatie met die groepen kunt automatiseren. Daardoor zie je snel resultaat. Gaandeweg verzamelt de tool meer data. Op basis hiervan kun je evalueren en evolueren. Je kunt dan gaan bijschaven, verfijnen en uitbouwen om tot steeds betere resultaten te komen. Omdat de ideale marketing automation tool schaalbaar is, groeit hij moeiteloos met je mee.

De ideale marketing automation tool voor het MKB

Een goede tool is onderdeel van het marketing intelligence en automation proces. Dat proces kent 5 fases:

  • Vergaren van marketinggegevens (leads, prospects, klanten)
  • Omzetten van die gegevens naar specifieke informatie (unieke klantprofielen)
  • Creëren van intelligence door analyse (strategie concept en creatie)
  • Uitvoeren van marketing- en verkoopactiviteiten
  • Response en conversie wordt geïntegreerd in het unieke klantprofiel

De Mi8 Marketing Cloud zorgt ervoor dat dit proces geautomatiseerd, snel en soepel verloopt. Dat maakt juist Mi8 de ideale marketing automation tool voor het MKB. Afspraak maken?

Share this Post