Grip op Klantendata met datagedreven marketing automation

De Mi8 Marketing Cloud lost vier problemen in een keer op. In een serie van vier blogposts gaan we dieper in op elk van die problemen. In deze eerste aflevering datachaos: waarom het een probleem is dat je klantdata verspreid is over allerlei verschillende systemen. En wat je ertegen kunt doen.

Stel je even voor dat je al jaren klant bent bij een organisatie, en een probleem hebt. Je belt met de klantenservice, en krijgt te horen dat de medewerker je gegevens niet in het systeem kan vinden. Het duurt daardoor onnodig lang voordat het probleem is opgelost. Een paar weken later word je gebeld door een verkoper van diezelfde organisatie, die zegt dat hij een geweldig aanbod voor je heeft als je nu besluit klant te worden. Je zou dan waarschijnlijk niet het gevoel krijgen dat je als klant gewaardeerd wordt. 

Draai het nu even om en stel je voor dat je helemaal nog geen klant bent bij die organisatie, maar dat je wel het aanbod van deze organisatie met dat van de concurrent aan het vergelijken bent. Hoe zou je je dan voelen als diezelfde verkoper je opbelde om je precies op het juiste moment dat kennismakingsaanbod te doen? En als je dan een paar weken later een probleem hebt en de medewerker van de klantenservice meteen je gegevens paraat heeft, inclusief alle afspraken die je met de verkoper hebt gemaakt?

Datagedreven marketing automation maakt het verschil

Voor je klant is dat het grote verschil tussen een organisatie waar alle verschillende afdelingen hun eigen systeem hebben voor het verzamelen van klantdata en een organisatie die alle klantdata heeft ondergebracht in één systeem dat voor alle medewerkers altijd toegankelijk is. 

Hoe meer verschillende databases er namelijk zijn, hoe minder eenvoudig de uitwisseling van klantgegevens tussen de verschillende afdelingen wordt. Met als gevolg dat medewerkers regelmatig met klanten communiceren op basis van onvolledige of zelfs onjuiste gegevens. Echt pijnlijk wordt het als je tegelijkertijd op de bedrijfswebsite vol trots meldt dat de klant in jouw organisatie centraal staat. 

Stel de klant écht centraal

Alleen als je alle klantgegevens op één centrale plek bijeenbrengt, kun je de klant écht centraal stellen. Dat klinkt misschien als een ingewikkeld en tijdrovend project. Om nog maar te zwijgen van het gat dat zo’n operatie in je budget zou slaan. Je ziet nu misschien beelden voor je van ellenlange ICT-trajecten, waarbij al je klantgegevens naar een gesloten softwareomgeving moeten worden gemigreerd die je huidige systemen in een klap volledig onbruikbaar zal maken. Dure opleidingstrajecten waarin je medewerkers zich ingewikkelde technologie eigen moeten maken…

Ho. Stop. Waarom zou je je huidige systemen vervangen als je ze ook eenvoudig aan elkaar kunt koppelen? De Mi8 Marketing Cloud biedt die mogelijkheid. Mi8 is een open softwareomgeving die naadloos in je bestaande ICT landschap schuift en alle gegevens uit die systemen verzamelt in unieke klantprofielen die voor medewerkers in je organisatie toegankelijk zijn. Zo kan bijvoorbeeld een medewerker op de afdeling sales, op elk moment en in een oogopslag, inzicht krijgen in klantinteresses, transactiepatronen, communicatievoorkeuren, contacthistorie en meer van individuele leads, prospects en klanten. En dat geldt ook voor de afdeling marketing en of finance. Organisatiebreed dus.

Efficiënter en effectiever werken dankzij Mi8

Met die datagedreven inzichten kun je als organisatie snel, flexibel, gericht en in real time inspelen op klantbehoeften. Marketing kan hooggekwalificeerde leads doorspelen aan de salesafdeling, die meteen de juiste informatie tot zijn beschikking heeft om de lead een gepersonaliseerd aanbod op maat te doen. 

Klantenservice hoeft niet meer te speuren naar klantgegevens en weet precies wat er met de klant is afgesproken als er een probleem moet worden opgelost. Dat scheelt veel tijd en energie, die anders waarschijnlijk was opgegaan aan het sussen van geïrriteerde klanten. 

En de klant? Die voelt zich gezien, gehoord en begrepen.

Dat is allemaal mogelijk zonder dat je je organisatie hoeft bloot te stellen aan dat kostbare en tijdrovende implementatie- en opleidingsproces.

Share this Post